top of page

KAKO PONASTAVITI SVOJE ŽIVLJENJE

Se ti zdi, da tvoje življenje potrebuje nove ponastavitve, da bi bilo dobro naložiti novo verzijo sebe? Da bi samo pritisnila na gumb? Žal ne gre tako na hitro.


Ko ti življenje pade iz ravnovesja, ko se ti naenkrat zdi, da je vsega preveč, se je težko zbrati in ugotoviti, kaj narediti, kje začeti, da bi vse skupaj spet uskladila s svojimi željami, cilji in vrednotami. Takrat je najbolje, da se ustaviš in vzameš nekaj časa za to, da vse skupaj razdeliš na majhne korake. Začneš s tem, da si sploh priznaš, kaj se v resnici dogaja. Šele takrat boš lahko nadaljevala.1. PRIZNAJ SI SITUACIJO, V KATERI SI SE ZNAŠLA

Zavedanje je vedno prvi korak. Ničesar ne moreš popraviti, spremeniti, dokler ne priznaš, da obstaja nekaj, kar je treba popraviti oz. spremeniti. Vzemi si čas zase, za raziskovanje svoje duše. Poskusi ubesediti svoja čustva glede situacije, stanja v katerem si se znašla. Vzemi si zvezek in si zapisuj. Zapiši vse, kar ti leži na duši. Verjemi mi, na začetku ni lahko, ko moraš dati nekaj na papir. Ampak vztrajaj! Če samo razmišljaš o tem, ne bo imelo enakega učinka, kot če si vse zapišeš. Dostikrat se boš počutila bolje že, ko boš svoje občutke prelila na papir. Čez čas boš lahko tudi še enkrat prebrala in preverila ali si obravnavala vse stvari, s katerimi si se spopadala in so se ti zdele takrat pomembne.


2. VZEMI SI ODMOR

Če si lahko vzameš dopust, je to najbolje kar lahko narediš zase. Ali pa morda vsaj podaljšani vikend. V primeru, da se ne moreš nikamor umakniti, pa moraš poskrbeti, da si omogočiš premor v svoji normalni rutini. Nujno je torej, da greš ven iz običajne rutine, da ne počneš stvari, ki jih običajno počneš. Vse kar imaš zabeleženo na koledarju za prihodnji vikend, preprosto izbriši, odpovej. Poskrbi, da boš počela nekaj obnovitvenega, pa četudi to pomeni, da si boš naročila hrano na dom in si privoščila gledanje svojih najljubših serij. Še najbolje, da vzameš v roke eno dobro knjigo. Dovoli si, da opustiš vse, kar bi morala storiti in poskrbi, da se sprostiš, poskrbiš zase, da si vzameš čas res zase. Najbolje bi bilo, da se za ta vikend tudi odklopiš od družbenih medijev.


3. PREVERI SVOJE CILJE, VREDNOTE IN ŽIVLJENJSKI NAMEN

Kaj je zate res pomembno? Da bi si ustvarila življenje, ki ga imaš rada, moraš vedeti, kako je to sploh videti. Spet vzemi v roke svoj zvezek, vendar tokrat vanj napiši, kako si predstavljaš svoje idealno življenje. Bodi zelo podrobna in natančna. Najbolje, da pišeš v tretji osebi, kot da bi nekdo drug opisoval tebe in tvoje vsakodnevne dejavnosti. Opiši svoj videz, kdo vse je v tvojem življenju, kakšne odnose imaš z njimi, kako se prične tvoj dan, opiši svoj dom, kaj počneš v življenju, kakšno je tvoje delo, prostor, v katerem delaš,…itd. Pusti domišljiji prosto pot. Če so tvoje sanje npr. da bi napisala knjigo in pri tem živela na Baliju, to so sicer moje sanje💜, tako da bodo tvoje najbrž drugačne, opiši, kako bi bilo to videti. Napiši svojo različico, ki bo najbližja tvojim trenutnim razmeram. Dovoli si sanjati!


4. ZAVESTNO SE LOTI ČIŠČENJA

Kaj ti lahko pomaga pri celotnem procesu? Da se lotiš čiščenja stanovanja. Saj vem, saj vem, kaj razmišljaš sedaj, vendar se kar potrudi :) To je vsekakor eden najboljših načinov, da izboljšaš svoje počutje. Ne le, da bo tvoj dom videti bolje, ampak je lahko že samo čiščenje meditativno. Poleg čiščenja doma razmisli tudi o temeljitem čiščenju avtomobila. Očisti svojo torbico in pomeči ven vse nepotrebne stvari. Izvedi digitalno čiščenje. Izbriši neuporabljene aplikacije in račune v družabnih omrežjih.

Boš videla, kako se bo sprostila tvoja energija, lažje boš zadihala, poleg vsega pa se boš res dobro počutila. Sprostila se bo tudi tvoja kreativna energija in izboljšali odnosi.


5. ZAČNI ZNOVA

Ponastavi, spremeni svoja gesla. Tako si boš dala viden znak, da staro puščaš za sabo. Ustvari si novo vadbeno rutino. Iz hladilnika in shrambe odstrani stvari, ki jim je potekel rok trajanja, nato pa se odpravi po nakupih zdrave hrane. Če si si dovolila nezdrave prehranjevalne navade, sestavi jedilnik za en teden in se ga drži. Če hodiš na sprehod vedno po isti poti, najdi novo pot. Poskusi najti čim več stvari, ki jih lahko začneš delati drugače. Daj si vedeti, da si vstopila v svoje novo življenje.


6. USTVARI SI NOVE RUTINE

Najboljši način, da spremeniš svoje življenje je, da spremeniš to, kar počneš vsak dan. Če ne boš nič spremenila, se v tvojem življenju ne bo nič spremenilo. Dobro in temeljito si oglej svojo jutranjo in večerno rutino. Ti pomagata k življenju, kakršnega si želiš? Morda so nekoč delovale, vendar zdaj niso več najbolj primerne? Ali pa morda nimaš ničesar, čemur bi lahko upravičeno rekla rutina. Začni z majhnimi koraki, vendar se temu res posveti, saj je zate zelo pomembno, kako pričneš in zaključiš svoj dan.


7. NAJDI ČAS ZA SKRB ZASE IN OSEBNI RAZVOJ

Kdaj si nazadnje preživela 30 minut v kopeli z mehurčki? Si prebrala kaj bolj obogatitvenega od najnovejše drame na Facebooku? Iz svojega življenja izloči vse, kar lahko, kar ne prispeva k tvojemu lepemu življenju in ta čas nameni stvarem, ki prispevajo. Beri. Piši. Slikaj. Zasadi nove rože. Nauči se nove spretnosti. Preizkusi okusen nov recept. Poslušaj glasbo. Pojdi na sprehod. Napiši pismo. Začni pisati dnevnik hvaležnosti.


💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜


To že veš, kajne, da si zaslužiš živeti življenje, ki te veseli, zadovoljuje, izpolnjuje?

Vendar se to ne zgodi kar tako. Potrebno je, da sama namerno kaj ukreneš, da se stvari obrnejo in morda tudi »trda« ponastavitev programov. Včasih ob tem potrebuješ nekoga, ki te vodi, ti da smernice, te dvigne, ko bi ti že obupala.


Če se ti zdi, da tvoje življenje ni v najlepšem redu, upam, da se mi boš pridružila in tudi sama pričela s koraki, ki te bodo tja pripeljali. Vsekakor verjamem, da imamo v sebi vse, kar potrebujemo, da si sami ustvarimo lepo življenje. Samo zavedati se moramo tega, da nismo nemočni, da naše življenje ni odvisno od nikogar drugega kot od nas samih.


17 views0 comments

Comentarios


bottom of page