top of page

OSREDOTOČI SE

»Joj veš, sem pa res u gužvi, mam tolk dela, dej se drug teden kej slišiva!«

Kar velikokrat slišan stavek😀 Pa delaš stvari, ki te vodijo k tvojim življenjskim ciljem in sanjam? Aha, ne. Torej samo delaš? Pa si želiš? Uresničiti svoje sanje namreč.

Sigurno o čem sanjaš, ali pa si, preden te je delo posrkalo vase.

Za začetek razjasni, kaj dejansko želiš, o čem sanjaš, kaj te osrečuje.

Naslednji korak pa je, da si dobro ogledaš vse, na kar se trenutno osredotočaš,

na cel kup stvari, ki ti niso pomembne, s katerimi ne dosegaš ciljev,

za katere ugotavljaš, da si jih želiš in tako dejansko ne živiš življenja, ki si ga želiš.

No in sedaj to spremeni in se začni osredotočati na stvari, ki te bodo korak za korakom pripeljali do življenja, o katerem sanjaš.


Ti pomagam?

No, pa greva od začetka.


Kolikokrat slišim: "Imam vse te sanje, vendar nikoli ne najdem časa, da bi jih uresničila." Če si to rekla v preteklosti ali to praviš sebi ali drugim, beri naprej. Najprej te vprašam, katere so tiste sanje, do katerih ne prideš? In kako se boš počutila, kako bo videti tvoje življenje čez eno leto, tri ali pet, če jih ne začneš postavljati za prednostno nalogo in jim ne začneš posvečati pozornosti?


Vse je odvisno od tega, na kaj se osredotočamo, saj vse, na kar se osredotočamo, postane večje. Ključ do uporabe našega skrivnega orožja osredotočenosti je, da se naučimo manj odzivati na stvari v našem življenju, ki nam jemljejo energijo in nas vedno bolj oddaljujejo od tega, kar si resnično želimo, da natančno ugotovimo, kje naj bo naša osredotočenost - na stvareh, ki so nam resnično pomembne.


Si si kdaj vzela čas, da ugotoviš, katere so tvoje prednostne naloge? Če ne, je to prvi korak. Prednostne naloge so stvari, ki so zate trenutno tako pomembne - neodložljive v tvojem življenju -, da preprosto ne moreš, da jih ne bi izpolnjevala. Ne glede na to, ali vključujejo vsakodnevne zdrave odločitve, prisotnost za najpomembnejše ljudi v tvojem življenju ali razvoj uspešne kariere ali podjetja, moraš vedeti, na kaj se želiš osredotočiti.


Naslednji korak je postavitev ciljev, ki služijo tvojim prednostnim nalogam, namesto množice poljubnih ciljev, za katere meniš, da bi jih morala doseči, ali za katere ti drugi pravijo, da so pomembni. Te prednostne naloge in cilji ti dajo načrt, kje moraš porabiti svoj čas. In če nekaj, kar počneš, ne služi tvojim prednostnim nalogam in ciljem, tega ne počni. Enostavno.


V resnici pogosto odlašamo z opravljanjem težkih stvari, ki nas dejansko približujejo našim sanjam, ker je to težko. Stvari, ki nas odvračajo, pa so pogosto veliko lažje. Toda ko boš vložila čas v to, da ugotoviš, kaj si želiš, boš bolj verjetno lasersko osredotočena na te stvari in jih pripravljena narediti, tudi če so težke in te strašijo.


Če se torej osredotočaš na cel kup stvari, ki ti niso zares pomembne, ne dosegaš ciljev, za katere praviš, da si jih želiš, in se pritožuješ, da ne živiš življenja, ki si ga želiš, ali ni čas, da si dobro ogledaš vse, na kar se osredotočaš?
6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page