top of page

TVOJ ČAS JE DRAGOCEN

Če se ti zdi, da se čas hitreje vrti, imaš prav. Res se vrti hitreje. Zato je dobro upravljanje časa še kako pomembno. Sploh, če želiš opraviti stvari, ki jih nujno moraš narediti in še vedno najti čas za stvari, ki jih v resnici želiš početi. Te zanima, katere so stvari, ki ti jemljejo čas, pa se tega pogosto sploh ne zavedaš?

Preveri ali se v kateri od njih prepoznaš! Če se tem stvarem izogneš, lahko poenostaviš svoje življenje ter si zagotoviš več časa in lahkotnosti v dnevu.


1. Brezglavo brskanje po družbenih medijih


Spremljanje družbenih medijev je za mnoge od nas pomembno. Vendar pa lahko izgubljanje časa in nenamerno razmišljanje o tem, zakaj in kaj si ogleduješ, pomeni veliko izgubo časa. Še posebej, če gre za čas, ki bi ga morala izkoristiti za opravljanje drugih stvari!

Spremljaj, koliko časa preživiš v družabnih medijih in morda poišči načine, kako omejiti ta čas čez dan, če meniš, da je to potrebno.


2. Gledanje televizije iz navade


Televizija je za mnoge odličen način sproščanja in če jo gledaš namenoma iz tega razloga in spremljaš čas, ki ga porabiš za gledanje televizije, je to v redu.

A kaj, ko se zvečer usedeš na kavč. Ali se ti zdi, da si na kavču tudi nekaj ur pozneje? Si pred televizorjem zaspala? Morda gledaš televizijo samo zaradi same sebe, zaradi dolgčasa ali iz navade?

Razmisli ali ne gre za zapravljanje tvojega časa. Ali lahko namesto tega počneš kaj bolj produktivnega? (Ne pozabi, da je tudi sproščanje produktivno, zato nikakor ne predlagam, da se ne bi smela sproščati😀).


3. Nimaš vizualnega seznama opravil


Če imaš v mislih seznam stvari, ki jih moraš opraviti, je veliko bolj verjetno, da boš na kaj pozabila. Pa še veliko energije porabiš, ko se skušaš spomniti vsega, kar je na seznamu.

Če jih namesto tega vidiš zapisane na papirju:

· te bo spomnilo na to, kaj je pomembno

· ti pomaga pri določanju prednostnih nalog za nujne stvari

· se ne boš več zanašala na svoj spomin – tvoji možgani se bodo tako sprostili za druge stvari!

· nič ne boš pozabila


4. Ne načrtuješ obrokov vnaprej


Navadi se, da svoje obroke in prigrizke načrtuješ vnaprej, lahko tudi za teden dni vnaprej.

Brez rednega načrtovanja obrokov je več kot verjetno, da boš vsak dan porabila dragoceni čas za odločanje, kaj boste jedli in za nakupovanje. In to še preden začneš kuhati!


5. Ne načrtuješ vnaprej


Načrtovanje ti omogoča, da imaš pregled nad tem, kaj je treba storiti in kdaj.

Tako boš vedela, za kaj in kje moraš porabiti svoj čas, poleg tega pa ne boš izgubljala časa z neorganiziranostjo in ne osredotočenostjo.

Tako na primer ne boš pozabila na rojstni dan, zaradi česar boš morala v zadnjem trenutku posebej kupovati voščilnice in darila za rojstni dan ali poskrbeti, da bodo otroci imeli vse, kar potrebujejo za šolski projekt itd.


6. Odlašanje


Prenehaj odlagati stvari, ki jih v resnici ne želiš narediti. Opravi jih danes in opazuj, kako lahkotno se boš počutila 😀.

Z odlašanjem samo zapravljaš čas. Odloči se, da boš to opravila danes, ali pa drug rok, ki si si ga določila kratkoročno, ali pa vsega tega ne počni. Če bi bilo to res tako pomembno, ali ne bi tega naredila že zdaj?


7. Neorganiziranost


Tekanje naokrog kot kura brez glave ali neučinkovitost in neorganiziranost lahko zapravljata tvoj čas. Ne veš, kaj in kdaj je treba narediti in na koncu samo loviš svoj rep in upaš na najboljše.

Bodi organizirana, da lahko načrtuješ vnaprej, se pripraviš in si zagotoviš nekaj manevrskega prostora v primeru težav ali izrednih razmer.


Poskusi organizirati naslednje:

Datoteke in shrambo za vse pomembne dokumente, vključno z elektronsko pošto in dokumentacijo;

svoje finance, tako da boš večino stvari plačevala samodejno z direktno obremenitvijo;

svoj planer, tako da bodo vsi tvoji sestanki navedeni in da ga boš pregledovala vsak dan.


8. Preobremenitev koledarja ali seznama opravil


Če si naložiš preveč stvari za opraviti, tvegaš, da jih ne boš opravila, če sploh kaj. V mislih boš imela vse mogoče in boš hitela od točke A do točke Ž, za točko C ne boš imela časa, na točko D pa boš popolnoma pozabila.

Tako boš le zapravljala čas in energijo. Hitela boš od ene stvari do druge, pozabljala stvari, zamujala in se obremenjevala.

Poenostavi svoj koledar in si privošči nekaj prostega časa. Vedno je koristno imeti čas na svoji strani, če se stvari zavlečejo.


9. Odvračanje pozornosti


Eden od največjih načinov zapravljanja časa je, da si dovoliš, da te nekaj odvrne od tega, kar počneš, ali da se odmakneš od tega, kar počneš. Poskusi ostati osredotočena in dokončati eno nalogo, preden preideš na naslednjo.

Raztresenosti se lahko izogibaš tako, da:

· odložiš telefon stran od oči

· omejiš čas, ki ga porabiš pred zaslonom

· e-pošto preverjaš le ob določenem času

· s telefona odstrani aplikacije družabnih medijev


10. Nerazporejanje časa


Ne stisni preveč stvari v prekratek časovni interval. Običajno to pomeni, da bodisi ne boš opravila vsega bodisi boš prehitevala in porabila čas, ki je namenjen drugim stvarem.

Določi časovni interval za določene naloge in za vsako nalogo nameni malo več časa, kot misliš, da ga boš potrebovala. Tako si boš zagotovila nekaj manevrskega prostora in prilagodljivosti v urniku, če bi se kaj zapletlo ali šlo nekoliko narobe. Veliko bolj verjetno je, da boš opravila vse naloge in ne boš zapravila časa, ki ga imaš na voljo.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page