top of page

ZNAŠ REČI NE?

Kolikokrat si v situaciji, ko želiš reči ne, pa tega enostavno ne narediš?

N.E. Ne. Dve preprosti črki. Ena preprosta beseda.


Vendar, zakaj nam je včasih tako težko reči ne?


Mnogo ljudi se sooča z občutkom krivde, ko mora izreči besedo NE.

Zelo težko je zavedanje, da nekoga razočaraš, ko mu rečeš ne.

Morda te skrbi, kaj bi se zgodilo, če zavrneš svojega šefa, partnerja, prijatelja, znanca, stranko,…

Morda pa si nekdo, ki rad ustreže.

Si želiš ugajati?

In še mnogo je razlogov...


Ne glede na razloge, je učenje, kako reči ne, pomembna in nujna veščina za tvoje osebno zdravje in dobro počutje. Naš čas in energija sta dragocena vira, ki ju moramo pametno uporabljati. Sploh, če imaš svoj posel in nihče ne naredi ničesar namesto tebe. To pomeni, da ne moremo narediti vsega in se moramo naučiti reči tudi ne.


Če težko rečeš "ne", ti lahko pomaga, če se naučiš prepoznati znake osebnega nelagodja, ki ti pove, kdaj je treba potegniti črto.


Kateri so znaki, ki ti sporočajo, da bi bilo za tvoje dobro bolje reči ne?ČE SE OB TEM POČUTIŠ NEPRIJETNO

Nihče ne pozna tvojih meja bolje kot ti. Če te nekdo prosi, da naredi nekaj, zaradi česar se počutiš neprijetno, je to lahko znak, da moraš reči ne. Vzemi si trenutek za zavestno dihanje in prisluhni svoji intuiciji.


ČE SE POČUTIŠ KRIVO ALI DOLŽNO

V poslu je lahko še posebej težko reči ne. Tvoje delo morda zahteva, da se obvežeš, ko ti nadrejeni zaupajo naloge ali celo stranke zahtevajo od tebe določene stvari. Vendar to ne pomeni, da sta tvoj čas in energija manj dragocena kot njihova.

Uporabi svoje sposobnosti zagovorništva, da se postaviš po robu in rečeš ne. Tvoja odločitev ne sme temeljiti na občutku krivde ali obveznosti.


OB PREOBREMENJENOSTI

Če si preobremenjen/a z delom, reci ne več nalogam ali projektom. Počakaj, da si sprostiš nekaj časa in energije, preden se lotiš česa novega.

Če vedno delaš dolgo v službi, se odpovej delu ob koncu tedna. Posebej preobremenjeno se lahko počutiš tudi v času praznikov, ko se kopičijo družinske in službene obveznosti. Če se želiš lotiti česa novega, počakaj na čas po praznikih.

Ne pozabi, da je reči ne sebi prav tako pomembno kot reči ne drugim. Pritisk nase le še povečuje stres in tesnobo. Da se izogneš izgorelosti, daj prednost svojemu duševnemu in telesnemu zdravju.


ČE SE STRINJAŠ SAMO ZATO, DA UGODIŠ NEKOMU DRUGEMU

Čeprav je ugajanje drugim naravna spodbuda za opravljanje nalog, to ne sme biti edini razlog, da se trudiš. Če je zadovoljitev nekoga drugega na račun tvoje lastne sreče in dobrega počutja, se ti to ne splača.


ČE ZAHTEVA PRESEGA TVOJE OSEBNE MEJE

Kadar te nekdo prosi, da naredi nekaj, kar presega tvoje meje, je pomembno, da postopek ustaviš in rečeš ne. Za svoje meje se je vredno postaviti.


Prihodnjič pa o tem, zakaj je tako zelo pomembno, da se naučimo reči ne💜✨💜


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page