top of page
mojcapucko

Kaj narediti, ko ne veš, kaj narediti

Včasih se znajdeš v situaciji, ko preprosto ne veš, kako naprej. Morda je pred teboj pomembna odločitev, ti pa si izgubljena in ne veš kaj izbrati. Ali pa se je tvoje življenje obrnilo navzdol in nikakor ne vidiš izhoda. Vsakdo se kdaj znajde v situaciji, ko preprosto ne ve, kaj narediti.


Življenje nas vedno postavlja pred izzive, kar je sicer pozitivno, saj tako dobiš priložnost za rast in razvoj.

Vendar ko si v tej določeni »breizhodni« situaciji, tega takrat najbrž ne vidiš kot nekaj pozitivnega. Sploh, če je pred teboj odločitev, za katero se zavedaš, da ti lahko spremeni življenje. Ti pa se počutiš nesigurno glede svoje odločitve npr. v zvezi s svojo poslovno potjo, s trenutnim partnerskim odnosom, selitvijo v novo okolje,…

V kolikor je pred teboj težka odločitev, preživljaš težke čase, se ti zdi, da si obtičala in ne veš kako dalje, ti lahko pomagajo sledeči napotki.


»Predvsem pa se zavedaj, da ti to zmoreš! Nikoli ne boš v življenju dobila preizkušnje, ki bi bila pretežka zate.«


1.      UGOTOVI KAJ ŽELIŠ


Veliko lažje se boš odločila, kaj narediti, če boš vedela natanko, kaj želiš doseči. Definiranje tvojih ciljev ti pomaga tudi prepoznati težave, ki te ovirajo pri doseganju svojega cilja, tako da se lahko lažje naravnaš proti rešitvam.

Če se glede česa ne moreš odločiti, na primer, kaj narediti s svojim življenjem, kako iti naprej, lahko narediš samorefleksijo, zapišeš svoje misli in razmišljanja glede situacije. Pri tem so ti lahko v pomoč vprašanja, na katera odgovori iskreno, samo ti jih boš prebrala:

-        Kaj me zanima?

-        Kaj želim v življenju in zakaj želim točno to? Kaj mi pomeni?

-        Kaj me izpolnjuje?

-        Zakaj se mi je tako težko odločiti? Kaj me zadržuje?


Postavi si vprašanja, ki ti bodo pomagala identificirati težavo, ki te je pripeljala do te točke v življenju, kako je prišlo do tega in kaj lahko narediš, da dobiš nazaj svoje življenje.


2.      VZEMI SI PREDAH


Morda se že predolgo časa ukvarjaš s problemom in razmišljaš, katera bi bila prava odločitev, vendar trenutno ne najdeš poti naprej. Prenehaj! Vzemi si predah! Na ta način sama sebe spravljaš v še večji stres in zapravljaš čas.


Ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko narediš je, da si vzameš predah in se tako izogneš pregorelosti. Vzemi si čas zase, zbistri si misli, naredi nekaj zase, počni kar te veseli, pojdi ven, na zrak, v gozd, na sprehod, kamorkoli, gibaj se, zabavaj se, poskrbi, da dviguješ svojo vibracijo, kajti le tako bodo lahko prave ideje prišle do tebe. V pretirani vnemi najti rešitev oz. pravo odločitev pravzaprav sama blokiraš jasnost. Manj ko se boš obremenjevala in bolj ko boš neosredotočena na težavo, hitreje se bo pojavila rešitev.


Vedeti moraš, da je rešitev za tvojo situacijo na višji vibraciji, kot se je pojavila težava. Zato res delaj na tem, da dviguješ svojo vibracijo.


3.        NAJBOLJŠI IN NAJSLABŠI SCENARIJ


Kaj je najhuje kar se lahko zgodi, če izbereš eno odločitev?

Kaj je najboljše kar se lahko zgodi?


Zapiši oba scenarija. Razišči možnosti. Vizualiziraj kaj bi želela. Potopi se v občutke, kako bi se ob tem rada počutila.


Ko boš imela jasno pred sabo oba scenarija, boš takoj vedela, v katero smer moraš iti.


4.      NISI SAMA


V katerikoli situaciji se že znajdeš, vedi, da ni potrebno, da greš sama skozi vse. Okoli tebe so ljudje, ki ti lahko pomagajo. Velikokrat pomaga že, če samo vse to, kar premlevaš v sebi, poveš na glas. Ne zadržuj se. Vsak se kdaj znajde v situaciji iz katere ne vidi izhoda in se vrti v krogu.


Poišči osebo, ki ji zaupaš. Lahko ti veliko pomagajo že ljudje, ki so ti najbližje, družina, prijatelji, partner. Ali si poiščeš pomoč mentorja, terapevta, coacha.


Tako ti lahko pomagajo do večje jasnosti, osvetlijo tvojo situacijo z drugega zornega kota, pomagajo s svojimi izkušnjami, saj lahko da so že sami kdaj prehodili isto pot, na kateri si se zdaj znašla ti.


5.      OSREDOTOČI SE NA TISTO, KAR LAHKO NADZIRAŠ


Dostikrat se sekiramo zaradi dejavnikov, kateri sploh niso odvisni od nas. Morda je to razlog, da ne veš kaj narediti, ker enostavno ni odvisno od tebe. V tem primeru ti ne pomaga to, da se sekiraš in obremenjuješ, temveč kvečjemu škodi celotni situaciji, saj na ta način nižaš svojo vibracijo.


Če ne moreš nadzirati situacije, sprejmi tako kot je, prepusti se, zaupaj da se bo vse uredilo v tvoje najvišje dobro.


Ti izida ne moreš nadzirati, lahko pa se osredotočiš nase, na to kar lahko ti narediš, da spremeniš situacijo.


6.      PREOBLIKUJ SVOJE MISLI


Bodi pozorna na to, kako razmišljaš, kaj govoriš sama sebi. Če boš razmišljala o tem, kako nemogoča je situacija, jo bo še težje rešiti. Zato se osredotoči na to, da preoblikuješ svoje misli glede situacije, v kateri si se znašla.


Spremeni svoje misli o težavi tako, da se osredotočiš na pozitivne in najdeš stvari, ki gredo dobro in za katere si lahko hvaležna. Zamisli si afirmacijo ali besede moči, ki ti bodo pri tem pomagale.


Pomisli na situacije v preteklosti, ki so se ti zdele težke in brezizhodne in so se uspešno razpletle. To ti bo dalo navdih in upanje, da se bo tudi tokrat uspešno končalo.


7.      OMEJI SVOJE IZBIRE


Preveč možnosti lahko oteži odločitev, kaj storiti v določeni situaciji. Sploh, če se ti vse zdijo dobre. To te pripelje do preobremenjenosti in strahu, da boš na koncu obžalovala, da boš sprejela napačno odločitev in tako zamudila druge odlične priložnosti.


Če si preobremenjena z izbiro in ne veš, kaj izbrati, ti omejitev možnosti olajša izbiro. Bodi prepričana kaj si želiš, oceni razpoložljive možnosti in izberi tiste, na katere se boš osredotočila, nato izberi možnost, ki se ti zdi najboljša in verjemi, da si izbrala najboljšo ter se nikoli ne vračaj nazaj na izbire.


8.      POSKUSI NOVE STVARI


Medtem, ko ima nekdo težave, ker ima na voljo preveč različnih možnosti, je pri tebi morda težava ravno obratna. Razlog, da ne veš kaj narediti, je pri tebi lahko pomanjkanje zaupanja vase, tvoja prepričanja ali strahovi kot npr. strah pred neznanim, strah pred zavrnitvijo, strah pred spremembo.


Če se odpreš možnostim, da poskusiš nove stvari, boš veliko lažje našla rešitev. Povečaj si število priložnosti in možnih rešitev s tem, da tvegaš z nečim novim, sprejmeš spremembe ter postaneš odprta za nove ideje, ki lahko odprejo tvoj potencial.


9.      POSTAVI CILJE IN V AKCIJO


Ko ne veš, kaj narediti, lahko ne narediš ničesar in upaš, da se bo situacija uredila sama. Včasih bo ta rešitev morda ok, narediti nič je tudi izbira, lahko pa bo imela negativne posledice. Morda boš na ta način izpustila kakšno dobro priložnost, tvoje življenje lahko stagnira ali pa se poslabša tvoja situacija.


Zato je najbolje, da si kljub vsemu upaš, da zaupaš svoji intuiciji in tvegaš ter se odločiš za najprimernejšo možnost. Postavi si cilje, ki te bodo usmerjali in naredi kar je potrebno, da jih dosežeš. Hkrati se moraš zavedati tveganja, saj postavljaš nove cilje, ki morda ne bodo uspešni in moraš biti pripravljena na soočanje s posledicami. Vendar pa je vsako ukrepanje boljše kot ne ukrepanje, sploh če se tvoja situacija lahko zelo poslabša.


10.  OSTANI ZVESTA SEBI


Ko preživljaš težke čase ali se ukvarjaš s težko odločitvijo, se lahko srečaš z nekaterimi lahkimi rešitvami tvoje situacije, ki pa so v nasprotju s tvojimi vrednotami ali nekaj kar ne želiš narediti.


Če se vdaš in izbereš pot, ki je po vseh pravilih logike sicer najlažja, ni pa v skladu s teboj, tvojimi vrednotami, te bo najverjetneje pripeljalo do kasnejšega nezadovoljstva ali celo negativnih posledic.


Najlažja pot navadno ni najboljša izbira, čeprav izgleda tako, vendar ne delaj proti sebi, samo zato, ker se ti zdi racionalno. Zaupaj si, imej pred seboj cilj, kako iti naprej, svoje vrednote, prioritete. Bolj boš pomirjena sama s seboj.


11.  VZEMI SI ČAS


Včasih se moraš odločiti v določenem časovnem obdobju. Ko se bliža datum odločitve, ti pa še ne veš kaj bi naredila, lahko v naglici sprejmeš napačno odločitev. Zato je zelo pomembno, da si vzameš dovolj časa, preden se odločiš, sploh če sprejemaš pomembno odločitev, ki lahko vpliva na tvoje življenje.


Izogni se napačnim odločitvam tako, da si vzemi čas, da prespiš odločitev, izbori si več časa za odločitev, če vidiš, da ti je premalo, poišči si pomoč pri odločitvi, strokovno mnenje, če je potrebno, in res dobro premisli stvari, preden se dokončno odločiš.


12.  IZBOLJŠAJ SVOJE ZNANJE IN VEŠČINE


Ne moreš poznati odgovorov na vse. Nihče nima odgovorov na vse. Če v določeni situaciji ne veš kaj narediti, se izobrazi o zadevi, pridobi nova znanja, veščine, ki ti bodo pomagali pri odločitvi. Beri, raziskuj, vpiši se na kakšno delavnico, tečaj,…

Samo ne dovoli, da stojiš na mestu, premakni se naprej v svojem življenju.



Predvsem pa je pomembno, da veš, da nisi sama. Vsak se kdaj znajde v situaciji, ko ne ve, kako naprej. Ko je postavljen v situacijo, ki se zdi brezizhodna in se počuti brezupno. Zato, glavo gor, sprejmi svoje občutke, toda pazi, da ne zapadeš v samopomilovanje in obtoževanje same sebe ali drugih. Pojdi v akcijo. Naredi nekaj, karkoli bo bolje, kot da stojiš na mestu. Tudi, če se bo odločitev kasneje izkazala za nepravo, vse je bolje kot da se sploh ne premakneš. Se boš pa nekaj naučila iz te »napake« in boš imela izkušnjo za drugič, kajne?


»Kakršnokoli odločitev boš sprejela, vedi, da je vsaka darilo. Ali se bo situacija obrnila v tvoje dobro ali pa ti bo prinesla lekcijo, ki jo potrebuješ za svojo osebno in duhovno rast.«

»Vedno se vse zgodi z razlogom in vse je vedno prav, tudi če tega v prvem trenutku ne vidiš. Samo zaupaj procesu in temu, da te življenje vedno vodi po pravi poti. Poleg vseh naštetih napotkov vključi tudi svojo intuicijo, opazuj se, kako se počutiš ob določeni odločitvi, saj imaš vse odgovore že v sebi, samo poslušati se moraš.«





11 views0 comments

Comments


bottom of page