top of page

KAKO OHRANITI MOTIVACIJO ZA SVOJE SANJE IN CILJE

Eno od vprašanj, ki se kar pogosto zastavlja, je: "Kako ohraniti motivacijo, da se osredotočim na svoje sanje in cilje ter preneham odlašati?" Takoj na začetku ugotovimo, da odlašanje ni posledica lenobe. Temveč preprosto zato, ker ti ni jasno nekaj stvari, ki jih bomo zdaj odpravili.
1# DOLOČI PREDNOSTNE NALOGE

Prvi korak pri iskanju motivacije je, da ugotoviš, kako boleče bo zate, če tega ne narediš. Do katerih sanj in ciljev ne boš prišla in kako se boš počutila, kako bo videti tvoje življenje čez leto, tri ali pet, če jim ne boš začela dajati prednosti?


Vse je odvisno od tega, na kaj se osredotočimo, saj karkoli, na kar se osredotočimo, postane večje. Ključ do uporabe našega skrivnega orožja osredotočenosti je, da se naučimo manj odzivati na stvari v našem življenju, ki nam jemljejo energijo in nas vedno bolj oddaljujejo od tega, kar si resnično želimo.


Si si kdaj vzela čas, da bi ugotovila, katere so tvoje prednostne naloge? Ne? No, potem je to prvi korak. Prednostne naloge so stvari, ki so zate zdaj tako pomembne - neodložljive v tvojem življenju, da preprosto ne obstaja možnost, da jim ne bi sledila. Ne glede na to, ali vključujejo vsakodnevno sprejemanje zdravih odločitev, prisotnost za najpomembnejše ljudi v tvojem življenju ali razvoj uspešne kariere ali podjetja, moraš vedeti, na kaj se želiš osredotočiti.


2# POSTAVI SI CILJE

Naslednji korak je postavitev ciljev, ki služijo tvojim prednostnim nalogam, namesto da bi si postavljala poljubne cilje, za katere misliš, da bi jih morala doseči, ali za katere ti drugi pravijo, da so pomembni. Te prednostne naloge in cilji ti dajejo načrt, kje moraš porabiti svoj čas. In če nekaj, kar počneš, ne služi tvojim prednostnim nalogam in ciljem, tega ne počni. Tako preprosto.

V resnici pogosto odlašamo z opravljanjem težkih stvari, ki nas dejansko približajo našim sanjam, ker je to težko. Stvari, ki nas odvračajo, pa so pogosto veliko lažje. Toda, ko boš vložila čas v to, da ugotoviš, kaj si želiš, boš bolj verjetno lasersko osredotočena na te stvari in jih pripravljena narediti, tudi, če so težke in te strašijo.


3# NADZORUJ TEHNOLOGIJO

In še nekaj bistvenega, če se želiš izogniti motnjam, ki vodijo v odlašanje s sanjami: Prevzemi nadzor nad tehnologijo!


Koliko časa si že zapravila za strmenje v zaslon in brezglavo uživanje neuporabnih medijev? Spodbujam te, da to ugotoviš, ker te bo to šokiralo.


Z uvedbo sprememb v vedenju lahko začneš zmanjševati svoj čas pred zaslonom na najnujnejše. Uporabi nastavitev Ne moti. Nastavi časovnik. Izklopi obvestila. Nastavi petminutni časovnik, ko skočiš na družabne medije in prenehaj, ko se časovnik ugasne. Ne obračaj se na telefon vsakič, ko imaš nekaj prostih minut, saj s tem spodbujaš zasvojenost. Poleg tega še naprej odlašaš z delom. Naredi vse, kar je potrebno, da omejiš svojo odvisnost od tehnologije, da boš lahko ta čas namenila gradnji življenja, polnega vsega, kar si želiš, namesto da bi ga polnila s kopico stvari, ki ti na koncu niso pomembne.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page